SAKIZ ADASI (CHİOS)
Türkiye’nin İzmir ilinin popüler tatil yeri Çeşme’nin karşı kıyısı olan Sakız Adası (Chios) Yunanistan’ın Ege Denizi’ndeki adasıdır. Doğu Ege adalarının büyüklük bakımından dördüncü, Yunanistan bütün adaları içinde ise 842 km2 ile beşinci büyük adasıdır. Sakız Adası merkezi dışında Pirgi, Mesta, Olimpi, Anavatos gibi yerleri görülmeye değerdir.
Sakız Adası’nın tarihinde Bizans, Ceneviz ve Osmanlı medeniyetleri hüküm sürmüştür. Ada 347 yıl Osmanlı Devleti’nin egemenliğinde kalmış 1912 yılında Yunanistan’a geçmiştir. Sakız Adası Orta Çağ’da önemli bir ticaret merkezi olmuştur. En çok ticareti yapılan, adaya da ismini verdiği sakız ağaçlarından üretilen damla sakızıdır.
Sakız Adası dağlar, tepeler ve kayalık arazilerle yoğundur. Adanın en yüksek zirvesi Pelineo sıradağlarının kuzeybatısında 1297 metre yükseklikte yer almaktadır. Sınırlı bitki örtüsüne ve az sayıda ovaya sahiptir. Bunlardan en büyüğü, adanın güneydoğusunda yer alan, çoğunlukla turunçgillerin yetiştiği ve aynı zamanda sadece Sakız Adası’nda ve hiçbir yerde bulunmayan, hepimizin bildiği sakız ağacının da bulunduğu ünlü Kampos Ovasıdır.
Adada ılıman Akdeniz iklimi hakim olup kışlar ılık ve yazlar sıcak geçmektedir. Yerel halk çoğunlukla denizcilik, ticaret, balıkçılık, turizm ve tarım alanlarında çalışmaktadır. Adada üretilen başlıca ürünler sakız, yağ ve şaraptır.
Sakız Adası’na geçmek isteyen Türk vatandaşları için SCHENGEN vizesi olması gerekir veya kapı vizesi işlemlerinin olup olmadığını kontrol edilmesi gerekmektedir. Kapı vizesi her dönem yapılmamaktadır. Ayrıca yeşil pasaportu bulunan vatandaşlarda vize almadan adaya geçiş yapabilirler.
1 Nisan 2024 tarihinden itibaren Türkiye ve Yunanistan arasında Kapı Vizesi işlemleri başlamıştır. Yapılan anlaşma gereği Türk vatandaşları Sakız Adası’nda 6 gece 7 gün konaklayabilecekler fakat başka bir adaya veya anakaraya geçişleri olmayacaktır. Kapı vizesi ücreti 60 Euro hizmet ücreti olarak da 20 euro alınmaktadır. 0-18 yaş arası vize ücreti 20 euro’dur. Kapı vizesinde istenen belgeler;
Pasaport ve Fotokopisi, Biyometrik Fotoğraf (x2), Kimlik kartı fotokopisi, Gidiş-Dönüş Bileti, Otel Rezervasyonu, Vize başvuru formu, imzalı dilekçe istenmektedir. Bu belgeleri en az 1-2 hafta öncesinden vermenizi tavsiye ederim.
Sakız Adası’na ulaşmanın en kolay yolu Çeşme’den feribotla geçmektir. Çeşme’den Sakız Adası’na düzenli feribot seferleri bulunmaktadır. Çeşme Limanı’ndan kalkan feribotlarla yaklaşık 30-35 dakika içinde Sakız Adası’na ulaşabilirsiniz fakat pasaport kontrolünde bekleyeceğinizi de unutmayın. Ayrıca arabanızla da Sakız Adasına geçebilirsiniz. Çeşme Liman’ından yaklaşık 40-45 dakikalık yolculukla Sakız Adası’na ulaşabilirsiniz. Sefer günlerine ve saatlerine BURADAN ulaşabilirsiniz.
Feribot seferleri yaz ve kış dönemleri olarak değiştiği için güncel bilgileri yerel feribot şirketlerinden veya seyahat acentelerinden alabilirsiniz. Sakız Adası’na ve diğer yunan adalarına ulaşım için kullandığım internet sitesine BURADAN ulaşabilirsiniz.
Sakız Adası yüzölçümü: 904 km2
Sakız Adası nüfusu: 60.000 civarı
İklimi: Akdeniz İklimi
Sıcaklık: En düşük ay ortalaması 3-4, en sıcak ay ortalaması ise 36-37 derece
Dili: Yunanca (Ancak nüfusun büyük bir çoğunluğu akıcı İngilizce konuşabilmektedir.)
Para birimi: Euro
Sakız Adası Havalimanı: Sakız Ulusal Havalimanı
Sakız Adası Limanları: Chios Port
SAKIZ ADASI (CHİOS) GEZİ İÇERİĞİ
Contents
SAKIZ ADASI HARİTASI
Haritayı zoom yaparak kullanabilirsiniz.
TÜM HARİTAYI EKRANINIZDA GÖREBİLMEK İÇİN TIKLAYIN.
SAKIZ ADASI GEZİLECEK YERLER
1- Sakız Adası Merkez
Sakız Adası merkezi feribottan indiğinizde sizi karşılayacak, uzun bir sahil şeridi olan, gecesi gündüzü çok hareketli bir yerdir. Merkezde bir çok kafe, restoran, mağaza, hediyelik eşya satan dükkan ve taverna bulunmaktadır. Konaklama açısından da bir çok seçenek mevcuttur. Adayı gezmeye başlamak için ideal bir noktadır.
2- Sakız Adası Yel Değirmenleri

Adanın sembolü olan bu yel değirmenleri merkeze 1,5-2 km uzaklıkta olup, yürüyerek de buraya rahatlıkla ulaşabilirsiniz. Yel değirmenleri kullanılmaktadır. Gün batımı ve doğumunda fotoğraf severlere harika görsellik sunmaktadır. Etrafındaki kafe ve restoranlarda dinlenip manzaranın keyfini çıkarabilirsiniz.

3- Mecidiye Cami

Sakız Adası merkezinde yer alan bu cami Osmanlı döneminden kalma az sayıdaki yapıdan birisidir. Sultan Abdülmecid döneminde 1847 yılında yaptırılmıştır. Adada Müslüman topluluğun kalmamasından dolayı cami şu an Bizans Müzesi eserlerinin sergilendiği müze olarak kullanılmaktadır. Cami 2010 yıllarında bir restorasyon geçirerek şu anki halini almıştır. Müzenin içerisinde Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ait bir çok eser sergilenmektedir. Müzeye giriş ücretlidir.

4- Sakız Adası Kalesi

Sakız Adası merkezinde yer alan kalenin tarihi 9. yüzyıla kadar dayanmaktadır. O günlerden bugünlere kadar ayakta kalmayı başaran kale bir çok devletin egemenliğine geçmiştir. Kale yapıldığı ilk yıllarda Bizans ve Romalılar tarafından kullanılmıştır. Daha sonra Cenevizlilerin egemenliğine geçmiştir. Cenevizlilerin yönetim merkezi olarak kullanılan kale, daha sonra Kanuni Sultan Süleyman tarafından ele geçirilmiştir. Osmanlı egemenliğine giren kale daha sonra tekrardan Cenevizliler egemenliğine geçse de 1912 yılına kadar Osmanlı hakimiyetinde kalmıştır. Kalenin giriş kapısı gerçekten görülmeye değerdir. Şu an müze olarak da kullanılan kalede, geçmiş dönemlere ait kazılardan çıkarılan eserler sergilenmektedir.

5- Bayraklı Cami

Bazı kaynaklarda Bayraklı Cami, bazı kaynaklarda Hamidiye Cami olarak geçen yapı 1892 yılında inşa edilmiştir. Cami daha sonraları kiliseye çevrilmiştir. Bu camiyi ilgi çekici yapan özelliği bahçesinde yer alan Osmanlı mezarlarıdır. Bu mezarlar Kaptan Kara Ali Paşa ve subaylarına ait olmasıdır. Ayrıca dönemine ait olan Antik bir çeşmede bulunmaktadır.
6- Sakız Arkeoloji Müzesi
Sakız Adası Arkeoloji Müzesi, Sakız Adası’nın ana limana yakın bir yerde bulunmaktadır. Müze, Sakız Adası’nın zengin tarihini ve kültürünü görmek isteyenlerin gezmesi için önemli bir müzedir. Antik çağlardan başlayarak Bizans ve Osmanlı dönemlerine kadar uzanan birçok eseri barındırmaktadır. Müzede, heykeller, seramikler, sikke koleksiyonları, mozaikler ve diğer arkeolojik buluntular gibi önemli eserler sergilenmektedir.
7- Sakız Denizcilik Müzesi

Sakız Adası’nın merkezinde yer alan bu müzede, Sakız Adası’nın gemicilik ve deniz ticareti tarihini anlatan bir çok eser sergilenmektedir. Ayrıca gemi ve denizcilik aletleri de müzede yer almaktadır. Müzenin en ilgi çekici eserleri II. Dünya Savaşı’nda batırılan bir Yunan gemisinden çıkarılan malzemelerin sergilendiği kısımdır. Denizcilik ve gemi severlerin uğraması gereken bir müzedir. Müzeye giriş ücretlidir.
8- St. Manas, Victor ve Vincent Kilisesi

Sakız Adası merkezinde yer alan bu kilise, üç koridorlu olup orta koridoru Aziz Minas, Victor ve Vikentios’a, sağ koridoru Agia Matrona Hiopolitida’ya ve sol koridoru Agia Paraskevi’ye adanmıştır. 1881 depreminde yıkılan bu kilisenin 1886 yılında yapımına başlanmış, 1888 yılında tamamlanmıştır. O günden bu güne kadar çeşitli restorasyonlar görmüştür.
9- Mesta Köyü

Mesta Köyü, Sakız Adası’na gidenlerin mutlaka uğraması gereken tarihi bir köydür. Mesta Köyü, Sakız Adası merkezine 36 km uzaklıkta olup araba ile yaklaşık 45 dakikalık bir uzaklıktadır. Sakız Adası’nın güneybatısında yer alan bu köy Cenevizliler tarafından kale biçiminde inşa edilmiş Ortaçağ’dan kalma bir köydür. Beşgen şeklinde inşa edilmiş bu köyde 4 tane giriş kapısı mevcuttur. Köy, Bizans döneminden kalma dar sokakları ve labirentimsi yapılarıyla ünlüdür. Mesta’nın özgün mimarisi, korunma amacıyla dış duvarların içerideki evleri ve dar geçitleri çevrelediği bir yapı oluşturmaktadır. Bu tasarım, köyü düşman saldırılarına karşı koruma amacıyla inşa edilmiştir. Köydeki taş yapılar, geleneksel Sakız mimarisini yansıtır ve köyün tarihini ve kültürünü yansıtan önemli bir mirası oluşturur. Mesta’nın sokaklarında dolaşırken, Ortaçağ atmosferini hissedebilir ve tarihi dokuya tanık olabilirsiniz.

Mesta Köyü, Sakız Adası’nın turistik cazibe merkezlerinden biridir ve ziyaretçilere tarihi bir yolculuk sunar. Burada, geleneksel el sanatlarıyla ilgilenenler için hediyelik eşya dükkanları ve yerel lezzetlerin tadına bakabileceğiniz kafeler bulunmaktadır. Ayrıca köyde bazı küçük oteller ve pansiyonlar da konaklama imkanı sunmaktadır.
10- Baş Melekler Mikail ve Cebrail Kilisesi

Mesta Köyünün merkezinde yer alan bu kilise, Taxiarchis Kilisesi olarak da bilinmektedir. Kilise, gözlem ve koruma amacıyla kullanılan yuvarlak bir kulenin kalıntıları üzerine inşa edilmiş ve inşaatı 1868 yılında tamamlanmıştır. Sakız Adası’nın en büyük kilisesidir ve Yunanistan’ın en büyüklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Kilise de üçlü telhis olarak bilinen Ortodoks mezhebinde ilk kez resmedilmiş Hz. İsa ve Hz. Meryem tablosu bulunmaktadır. Ayrıca baş melekler Mikail ve Cebrail 25 kg ağırlığındaki gümüş ikonları da kilisede sergilenmektedir.

11- Pyrgi (Pirgi) Köyü

Sakız Adası’nın güneyinde yer alan Pyrgi Köyü merkeze 25 km uzaklıkta, araba ile yaklaşık 35 dakika sürmektedir. UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan bu köyde yaklaşık 700-750 kişi yaşamaktadır. Köy, geleneksel Sakız mimarisini yansıtan ve Ortaçağ’dan kalma dar sokakları ve taş yapılarıyla ünlüdür. Pyrgi’nin öne çıkan en önemli özelliği, duvarlarının üzerine beyaz bir sıva ile sırlanmış siyah geometrik desenlerin işlenmiş olmasıdır. Bu tekniğe Ksista (xysta) adı verilmektedir. Bu desenler, köyün evlerini süsler ve köyün benzersiz ve göz alıcı bir görünüm kazanmasını sağlamaktadır. Bu nedenle, Pyrgi “Dantel Köyü” de olarak adlandırılmaktadır.

Pyrgi köyü ismini köyde yer alan yaklaşık 18 metre yüksekliğindeki gözetleme kulesinden almaktadır. Pirgos Yunanca da kule anlamına gelmektedir. Köyde dolaşırken, sokaklarda gezinirken ve dar geçitler boyunca yürürken, Ortaçağ atmosferini hissedebilirsiniz. Pyrgi’de ayrıca geleneksel Sakız mutfağının lezzetlerini tadabileceğiniz yerel restoranlar ve kafeler de bulunmaktadır.
Pyrgi aynı zamanda adaya ismini veren sakız üretiminin de merkezidir. Bu yüznde köy aynı zamanda Mistika adıylada anılmaktadır.

12- Meryem Ana Kutsal Kilisesi

1694 yılında inşa edilen kilise, Pyrgi Köyü’nün tam ortasında yer alan bir kilisedir. Kilisede Pyrgi’ye özel olan Ksista tekniğiyle yapılmış duvarlar dikkat çekmektedir. Kilisenin kulesinden şehri ve köyü görmek mümkündür.

13- Pyrgi (Pirgi) Kutsal Havariler Kilisesi

Kutsal Havariler Kilisesi, “ada” sekizgen kiliselerinin mimari tipine aittir. Prygi Köyü’nde 17. yüzyılda günümüze mükemmel korunmuş bir Bizans anıtıdır. Dıştan zengin seramik süslemelere sahiptir. Kilisenin içi 1665 yılından kalma Giritli ressam Antonios Domestichos tarafından yapılmış fresklerle kaplıdır. Kilise halka açıktır ve köy meydanının yakınında yer almaktadır. Kiliseye dar bir geçitten geçerek ulaşılmaktadır.
14- Sakız (Mastik) Müzesi

Adaya ismi veren Sakız’ın tarihini anlatan harika bir müzedir. Prygi Köyü’nden yaklaşık 5 dakikalık uzaklıktadır. Sakız Adası’nda, dünyadaki sakız üretiminin %93 üretilmektedir. Dünyanın tek sakız müzesidir ve sakızın tarihsel gelişimi ve sakız ağacından elde edilen ürünler tanıtılmaktadır.

Sakız’ın tüm tarihini ve günümüze kadar olan gelişimini gösteren mükemmel bir müzedir. Detaylı anlatımlar, geleneksel kostümler, Sakız yağı paketleme ve eski üretim makineleri, sahaya yönelik geleneksel aletler ve Sakız hakkında bilmemiz gereken her şeyi bu müzede bulabilirsiniz. Hatta müzenin bahçesinde sakız ağaçlarından sakız bile toplayabilirsiniz.

Müze’de Sakız’dan üretilen birçok ürün bulabileceğiniz bir mağaza bulunmaktadır. Sakız likörü favorimdir 🙂

15- Neo Moni Manastırı

Neo Moni manastırı Yunanca ”Yeni Manastır” anlamına gelmektedir. Bu manastır Sakız Adası merkezine 11 km uzaklıkta olup araba ile yaklaşık 20 dakika sürmektedir. Yolu biraz virajlıdır giderken dikkat etmenizde fayda vardır. Manastır 17 dönüm bir arazi üzerinde kuruludur. 1990 yılında UNESCO tarafından Dünya Kültürel Mirası olarak ilan edilmiştir. Manastırın çok ilginç bir hikayesi vardır.

10. yüzyıl civarında Nikita, Iosif ve Ioanni adlı üç keşiş Sakız Adası’nda bir mağarada çile doldururlarken dağda büyük bir yangın çıkar. Yangını takip eden bu keşişler bir ağaca asılmış kucağında İsa olmayan bir bebek olan Meryem Ana ikonası bulurlar ve yangın tam da bu ikonanın olduğu yerde sönmüştür. Bu durumu bir işaret olarak gören keşişler o sırada Midilli Adası’nda sürgünde olan senatör Monomachos’a giderek bunun bir işaret olduğunu ve yakında imparator olacağını söylerler. Gerçekten de iki yıl sonra senatör Monomachos, Bizans’a IX. Konstantin olarak imparator olur. Eşi Zoe ile birlikte Sakızlı keşişlere şükran borcunu ödemek için ikonanın bulunduğu yere manastır yapılmasını buyurur. Bu sayede 11. yüzyılda Nea Moni Manastırı inşa edilir ve Meryem Ana’ya ithaf edilir.

Manastırın bir başka ayrıntısı da; Eski bir Ortodoks geleneğine göre, ölen rahiplerin kafatasları, toprağa gömüldükten bir yıl sonra alınıp raflara yerleştirilir. Böylelikle rahipler öldükten sonra da manastırda yaşamaya devam ederler. Nea Moni Manastır girişinin hemen soluna inşa edilmiş olan Timios Stavros Mabedinde, Sakız Adası katliamı sırasında ölen rahiplerin kemik ve kafataslarının bulunmaktadır. Belli saatlerde açık olan bu yer görülmeye değerdir.
Ayrıca manastırda bir müze bulunmaktadır. Müze de çeşitli freskler, mozaikler, dönemlerine ait keşişlerin kıyafet ve eşyaları sergilenmektedir.
16- Olimpi Köyü

Olimpi (Olympi) Köyü, Sakız Adası merkezinin 31 km uzaklıkta, arabayla Sakız Adası merkezden yaklaşık 40 dakika sürmektedir. Mesta ve Pirgi köyleri arasında kalan bir Ortaçağ kalesine benzer bir köyüdür. Olimpi Köyü’nde aynı Mesta ve Pirgi Köyler’inde olduğu gibi taş evler birbirine bitişik olarak dizilmiştir, sokaklar dar ve labirent şeklinde, duvarları yüksek dışarıdan bakıldığında tam bir kale görünümündedir. Köyün 4 köşesinde küçük kuleler vardır ve labirent şeklindeki dar sokaklar köy meydanında bağlanır. Köy meydanında da yaklaşık 20 m yüksekliğinde bir gözetleme kulesi bulunmaktadır. Mesta ve Pirgi köyleri arasında kaldığı için uğramanızı tavsiye ederim.

17- St. Isıdore Şapeli

Sakız Adası merkezinden Lagkada Köyü’ne giderken keşfettiğimiz denizin tam ortasında, önünde ince bir yolu bulunan ilginç bir şapeldir. Şapelin yan tarafında harika bir plaj mevcuttur. Gün batımında harika bir manzaraya sahiptir. Görmenizi tavsiye ederim.
18- Anavatos Köyü
Anavatos Köyü, Sakız Adası merkezin 20 km batısında, arabayla yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Köy, etrafı uçurumlarla çevrili ve denizden 450 metre yükseklikte olan bir vadinin tepesine inşa edilmiştir. Anavastos’un Yunanca anlamı ”Erişilemez, ulaşılamaz”dır. Anavatos Köyü’ne tek bir giriş yolu bulunur ve köye ulaşım oldukça zordur.
Köyün tamamı küçük taş evlerden oluşmaktadır. Bu taş evler birbirine olabildiğince bitişik nizamda ve daracık sokaklarla konumlandırılmış, tavanları ahşap, pencereleri küçük ve kapıları kemerlidir. Bu köyden, batıdan gelebilecek saldırıları rahatlıkla izlemek mümkündür. Evlerin etrafı uçurumlardan da faydalanılarak duvar ile örülmüştür. Zamanında baskınlardan, korsan saldırılarından korunmak için yapılmış kale köylerinden biri olup ve köyü uzaktan fark etmek gerçekten çok zordur. Bu ilginç köyü görmenizi tavsiye ederim. Bizim zamanımız kalmadığı için gidip görememiştik.
SAKIZ ADASI PLAJLARI
1- Mavra Volia Plajı

Mavra Volia plajı, sahilindeki volkanik taşlardan, çakıllardan ve kum rengi nedeniyle siyah görünmektedir. Ayrıca Mavra Volia (Siyah Cam) olarak da adlandırılan bu plaj Sakız Adası’nın en güzel plajlarındandır. Adanın güneybatı ucunda, Sakız Adası merkeze yaklaşık 28 km uzaklıkta, Pirgi Köyü’ne sadece 5 km uzaklıkta ve liman köyü Emporios’un yakınında yer almaktadır. Plajda şezlong ve şemsiye bulunmamaktadır. Denizi çok temiz ve harika olsa da çakıl taşları yüzünden deniz ayakkabısı giymenizi tavsiye ederim. Çocuklu aileler için pek uygun değildir.

2- Karfas Plajı

Karfas Plajı, Sakız Adası’nın dinlendirici plajları arasında en güzel ve popüler olanlardan birisidir. Adanın doğu ucunda, aynı adı taşıyan kasabanın yakınında ve Sakız Adası merkezine sadece 7 km uzaklıkta yer almaktadır. Köyün ve yakınındaki plajın adı, “kuru” anlamına gelen “karfaleos” kelimesinden gelmektedir. Plajın etrafında çok sayıda otel ve konaklama yeri vardır. Karfas Plajı’nda büyük bir tesis bulunur, denizi kumluk ve sığdır. Adaya gelen turistlerin ve özellikle Türklerin de en çok geldiği plajdır. Çocuklu aileler için oldukça uygun bir plajdır.
3- Agia Fotina Plajı

Sakız Adası’nın güneydoğu kıyısında, Nehori Köyü’nün yanında yer alan bu plaj, adını köyün girişindeki sık çam ağaçlarının arasında gizlenen Agia Fotini kilisesinden almaktadır. Agia Fotia, elverişli konumu ve gelişmiş altyapısı nedeniyle adanın en popüler tatil beldelerinden biri olarak kabul edilir. Sakız Adası’na 11 kilometre uzaklıktadır. 500 metre uzunluğundaki geniş bir sahil şeridine sahiptir. Plajda şezlong ve şemsiyeler, güneşlikler, duşlar, soyunma kabinleri mevcuttur. Çocuklu aileler için uygundur. Denizi temiz ve şeffaftır. Dalga ve akıntısı olmayan bir plajdır.
4- Komi Plajı

Sakız Adası’nın güneydoğu kıyısında, Kalamoti köyünden dört kilometre uzaklıkta, Sakız Adası merkeze yaklaşık 1 saat uzaklıktadır. Plaj, yumuşak kumlu kıyısı ve turkuaz denizi, ılık ve nispeten sığ olması nedeniyle Sakız Adası’nın en popüler plajlarından birisidir. Plaj yanında kafe ve taverna olduğundan ötürü yiyecek, içecek, duş, şemsiye ve şezlong bulabilirsiniz. Çocuklu aileler için uygun bir plajdır.
5- Letkathia Plajı

Letkathia Plajı küçük ama tatilciler arasında oldukça popüler olan Sakız Adası plajıdır. Adanın kuzeybatı ucunda bir kapalı koyda, aynı adı taşıyan Limnos ve Limnia limanı arasında, Volissos Köyü’nden yaklaşık 2 km uzaklıkta yer almaktadır. Lefkathia Plajı üzerinde şemsiye, şezlong, duş, kabin ve kafe gibi her şeyi bulabileceğiniz bir tesis bulunan bir plajdır. Denizi derin, soğuk ve küçük taşları olan kumsalı vardır. Çocuklu aileler için tavsiye etmem ayrıca deniz ayakkabısı öneririm.
6- Glaroi Plajı
Sakız Adası’nın doğu kıyısında, adanın merkezine sadece 9 kilometre uzaklıkta bulunur. Plajın herhangi bir tabelası yoktur ve virajlı bir yolda giderken aşağı inmeniz gerekmektedir. Sakız Adası doğusuna doğru giderken yol kenarına park etmiş arabaları görürseniz işte tam orası Glaroi Plajı diyebilirsiniz.
Glaroi Plajı adanın en güzel plajlarından birisidir ve plajda ihtiyaçlarını karşılayabileceğiniz bir tesis de vardır. Adada yaşayan gençlerin en çok eğlenmeye gittiği plajlardan biridir. Glari Plajı kumsal ve küçük taşlıklardan oluşur, denizi muazzamdır. Çocuklu aileler için oldukça uygun bir plajdır. Yoğun sezonda arabanıza yer bulmakta zorlanabilirsiniz.
7- Lithi Plajı

Lithi Plajı, Sakız Adası’nın batı kıyısında, merkezden 22 km uzaklıkta küçük balıkçı köyü Lithi’nin yanında yer almaktadır. Uzunca bir kumsala sahiptir. Lithi Plajı’nda ihtiyaçları karşılayabileceğiniz bir tesis de vardır, bu tesiste şemsiye, sezlong, yiyecek ve içecek bulabilirsiniz. Kumsala paralel tavernalarda da keyifle zaman geçirebilirsiniz. Lithi Plajı’nın denizi temiz, şeffaf ve o kadar sakindir ki dev bir göl izlenimi vermektedir. Denizi sığdır ve yürüyerek uzunca bir süre derinleşmez, bu sebeple çocuklu aileler için ideal plajlardan biridir.
8- Lagkadas Plajı
Sakız Adası merkezine 25 dakikalık mesafede bulunan bu plaj, tavernaları ve kafeleri ile oldukça ilgi çekici bir bir yerdir. Genellikle Türklerin yoğun ilgi gösterdiği bu plajı ve kasabayı görmenizi tavsiye ederim.
9- Trachili Plajı
Trachili Plajjı, Sakız Adası merkeze 21 km ve Lithi köyüne 5 km uzaklıkta, etrafı çam ağaçlarıyla kaplı tepelerle çevrilidir. Trahili Plajı incecik ve beyaz kumsalıyla Sakız Adası’nda görülmesi gereken plajlardan birisidir. Denizi çabuk derinleşmektedir ve suyu soğuktur. Trahili Plajı içerisinde ya da çevresinde herhangi bir tesis olmadığından sandalye ve şemsiyenizi yanınıza almanızda fayda vardır. Kalabalıktan sıkılanlar için oldukça uygun bir plajdır.
10- Agia Dynami Plajı
Agia Dyami Plajı için Sakız Adası’nın merkezine 40 km uzaklıktadır. Olimpi Köyü yakınlarında olan Agia Dynami Plajı’nda hiçbir tesis yoktur. Genellikle de bu plajı yerel halk gelmektedir. Agia Dynami Plajı ince kumlu, küçük taşları olan bir plajdır. Yukarıdan Agia Dynami’ye bakınca açık mavi, turkuaz rengi denize hayran olacaksınız. Denizin serin olmasına rağmen, girince çıkmak da istemeyeceksiniz. Yiyecek ve içeceklerinizi alıp, sessiz sakin ve bu mükemmel güzellik içerisinde çok güzel bir gün geçirebilirsiniz.
SAKIZ ADASI YEME İÇME REHBERİ
Sakız Adası, diğer Yunan Adaları gibi zengin ve çeşitli bir yeme içme kültürüne sahiptir. Adada deniz ürünleri, geleneksel Yunan mutfağı ve özellikle Sakız’a özgü lezzetler ön plandadır. Sakız Adası ziyaretinizde denemeniz gereken bazı lezzetler ve önemli yeme içme noktalarını sizler için paylaşıyorum.
Mastika Ürünleri: Sakız Adası, ünlü mastika reçinesinin üretimiyle ünlüdür. Bu nedenle, ada genelinde mastika ile yapılan yiyecekler ve içecekleri kesinlikle denemelisiniz. Mastika likörü, mastika kurabiyesi ve mastika sakızı en popüler örnekleridir.
Sakız Peyniri (Mastello): Adada üretilen sakız peyniridir. Kendine özgü tadıyla denemeye değer bir lezzettir.
Souma: Sakız Adası’na özgü bir alkollü içki olan souma, ada genelinde bulunan meyhanelerde ve tavernalarda sunulmaktdır.
Deniz Ürünleri: Sakız Adası, zengin deniz ürünleriyle de tanınmaktadır. Balık ve deniz mahsulleri restoranlarında günlük taze ve lezzetli deniz ürünleri bulabilirsiniz.
Tavernalar ve Lokantalar: Sakız Adası’nda birçok geleneksel Yunan tavernası ve restoranı bulunmaktadır. Bu yerlerde yöresel yemekleri ve mezeleri tadabilirsiniz.
Sokak Lezzetleri: Sakız Adası’nın sokaklarında dolaşırken, sokak lezzetlerini denemek isteyebilirsiniz. Korkmadan Souvlaki (şişe takılmış et), Gyros (döner), ve Spanakopita (ıspanaklı börek) gibi lezzetleri sokak satıcılarından tadabilirsiniz.
RESTORAN ÖNERİLERİ:
To Tsikoudho: Sakız Adası’nda limana çok yakın denizi gören bir yerde harika bir restorandır. Geleneksel Yunan mutfağının lezzetli yemeklerini sunmaktadır. Özellikle deniz ürünleri ve et yemeklerini tatmanızı tavsiye ederim.
The Pastards: Sakız Adası merkezinde yer alan bu İtalyan restoranıdır. Deniz ürünlerinden sıkılan ve sevmeyenler için harika bir seçenektir.
Roussiko: Sakız Adası merkezinde bulunan bu restoran, harika bir manzaraya ve ortama sahiptir. Geleneksel Yunan yemeklerini modern bir şekilde sunmaktadır. Özellikle mezeleri ve deniz ürünleri de tavsiye ederim.
Greek taverna Το Λιβαδι: Sakız Adasının Pyrgi Köyünde bulunan bu restoran, geleneksel Sakız Adası mutfağının en iyi örneklerini sunmaktadır. Yerel lezzetlerin tadını çıkarabileceğiniz bir yerdir. Hizmeti ve porsiyonları ile oldukça tatmin edici bir mekandır.
Makis Grill: Pyrgi Köyü’nde souvlaki yiyebileceğiniz bir restorandır. Et yemeklerini tavsiye ederim.
44 Bar Coffee Shop: Sakız Adası merkezinde bulunan bu restoran, kahvaltıdan akşam yemeğine, içkiden kahveye kadar her şeyi bulabileceğiniz bir mekandır.
Mestoúsiko Grill House Food: Mesta Köyü’nde bulunan bu restoran, yerel lezzetleri sunar ve özellikle atmosferi ile dikkat çekmektedir. Pita ve saganakisini yemenizi tavasiye ederim.
Nostos Chios: Sakız Adası’nda Lagkada sahil kasabasında deniz manzaralı harika bir atmosferi olan, geleneksel yunan mutfağını yansıtan, harika mezeleri ve deniz mahsulleri olan bir mekandır.

SAKIZ ADASI KONAKLAMA
Sakız Adası’ndaki bazı popüler konaklama seçeneklerini sizler için derledim. Bütçenize göre, tatil şeklinize göre değerlendirme yapabilirsiniz.
Chios Chandris Hotel: Adanın limanına bakan Chios Chandris, dekorasyonu güzel ve balkona açılan odalar, executive ve çatı katı süitler ile hizmet vermektedir. Plaja sadece 300 metre mesafedeki otel güneşlenme teraslı bir yüzme havuzuna sahiptir.
Grecian Castle Chios: Şehir merkezine yakın bir konumda bulunan bu otel, modern olanakları ve şık tasarımı ile öne çıkıyor. Bella Vista Plajı’na sadece 100 metre ve Sakız Adası Kenti’ne 1 km uzaklıkta yer alan Grecian Castle, yıl boyunca zarif odalarda konaklama imkanı sunar.
CityZen Rooms Chios: Şehir manzaralı CityZen Rooms Chios, Sakız Adası Plajı’na yaklaşık 1 km, Sakız Adası merkezine yürüyerek 6 dakika uzaklıkta yer almaktadır. Otel sahibi gerçekten araba kiralamadan konaklamaya kadar her şeyle çok ilgilidir.
City Point Chios: Sakız Adası’nda yer alan City Point Chios, Sakız Adası Limanı’na 20 m mesafededir. Bu otel, sahil kenarında konumlanmış olup, misafirlerine huzurlu bir konaklama deneyimi sunmaktadır.
Almiriki Hotel: Almiriki Hotel, Sakız Adası’nın güneybatısında, Lithi Koyu’nda yer almaktadır. Oldukça güzel ve lüks tesis sakin ve huzurlu tatil geçirmek isteyenler için çok uygundur.
Emporios Bay Hotel: Sakız Adası’nın güneyinde bulunan bu otel, Emporios’a 50 metre, volkanik Mavra Volia Plajı’na ise 370 mesafede yer almaktadır. Bir aile tarafından işletilen bu otel, havuzlu geniş bir bahçe ile hizmet vermektedir.
Pearl Bay Hotel Apartments: Sakız Adası ana kenti 5 km uzaklıktadır. Pearl Bay’in tüm daire ve süitleri balkonlu, bazıları ise deniz veya dağ manzaralıdır. Daskalopetra bölgesinde, deniz kıyısında yer alan çok sayıda balık tavernasının da tadını çıkarabilirsiniz.
Sakız Adası’nda lüks otellerin yanı sıra daha ekonomik veya farklı konaklama seçenekleri de bulunmaktadır. İşte alternatif konaklama seçenekleri;
Pansiyonlar: Sakız Adası’nda birçok geleneksel ve şirin pansiyon bulunmaktadır. Bu pansiyonlar genellikle daha uygun fiyatlarla konaklama imkanı sunar ve yerel misafirperverlik deneyimlemek isteyenler için idealdir.
Kiralık Ev veya Daireler: Sakız Adası’nda tatil evleri veya daireler kiralayabilirsiniz. Bu seçenek genellikle daha uzun süreli konaklamalar için idealdir ve özellikle aileler veya gruplar için uygun olabilir.
Hosteller: Genç gezginler veya bütçe seyahat edenler için hosteller iyi bir seçenektir. Sakız Adası’nda da bazı hosteller bulunmaktadır ve genellikle uygun fiyatlarla konaklama imkanı sunarlar.
Agroturizm Konaklamaları: Sakız Adası’nda agroturizm işletmeleri bulunabilir. Bu tesisler genellikle doğal ve kırsal bir ortamda konaklama imkanı sunar ve yerel yaşam tarzını deneyimlemek isteyenler için harika bir seçenektir.
SAKIZ ADASI GEZİSİ İÇİN İŞİNİZE YARAYACAK İPUÇLARI
Sakız Adasında tatilinizi geçirirken gitmeden önce veya ada da işinize yarayacak bazı ipuçları şunlardır;
Ulaşım: Sakız Adası’nda ulaşım genellikle araba kiralama veya toplu taşıma ile sağlanır. Eğer adayı keşfetmek istiyorsanız araç kiralama seçeneğini değerlendirebilirsiniz. Yüksek sezonda önceden rezervasyon yaptırmayı unutmayın.
Tarih ve Kültür: Sakız Adası, tarihi ve kültürel mirasıyla ünlüdür. Adada, Pyrgi Köyü, Avanatos Köyü ve Mastika Müzesi gibi yerlerde yerel el sanatları ve tarih hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Mastika: Sakız Adası’nın en önemli ürünlerinden biri mastikadır. Mastika ağacının özünden elde edilen bu reçine, çeşitli kullanım alanlarına sahiptir. Adada, mastikaya dayalı ürünlerin satıldığı mağazalar bulunmaktadır.
Plajlar: Sakız Adası’nın plajları, berrak denizi ve doğal güzellikleriyle ünlüdür. Güzel plajları keşfetmek için arabanızla veya bisikletle adayı dolaşabilirsiniz.
Yürüyüş ve Doğa Yürüyüşleri: Adada birçok doğal yürüyüş parkuru bulunmaktadır. Bu parkurları takip ederek adanın doğal güzelliklerini keşfedebilirsiniz. Turist ofislerinden veya otellerden bilgi alabilirsiniz.
Yeme İçme: Sakız Adası’nda geleneksel Yunan mutfağının tadını çıkarabilirsiniz. Özellikle balık ve deniz ürünleri restoranlarında yerel lezzetleri deneyebilirsiniz.
Mevsimler: En iyi zamanları genellikle ilkbahar ve sonbahardır, bu dönemlerde kalabalık olmayan plajlarda ve doğa yürüyüşlerinde daha keyifli zaman geçirebilirsiniz. Yaz sezonunda güneşten korunmayı unutmayın.